Amb els cinc sentits

Ara que l’imparable desenvolupament de les TIC ha posat la ciència i el saber a l’abast de les nostres societats digitals, resulta que pel camí ens hem deixat un element fonamental: el coneixement. “Tingues coneixement!” –ens etzibaven els pares quan érem petits i l’havíem cagat. Era sagrat, volia dir que no en tenies de coneixement, que eres un inconscient. Era una invitació o més aviat una ordre perquè fossis conscient, perquè espavilessis i aprenguessis a respondre dels teus actes, si més no d’algun. La reflexió,  l’ús de la raó i la responsabilitat han donat  pas a una nova cultura basada en les decisions preses a cop d’ sms, de mail i de tuit, segons com bufi el vent. I els nostres polítics, víctimes voluntàries de la immediatesa, no se n’escapen, al contrari.

El nou govern de la Generalitat ho ha retallat pràcticament tot perquè sembla que el forat amb què es va trobar a la caixa era insostenible.  Però com que tampoc es tractava de suprimir-ho tot, ha augmentat el límit de velocitat a les autopistes i als voltants de Barcelona, complint amb una promesa electoral que probablement passarà a la història. Encertada o no, el que sembla clar és que no estem davant d’una política racionalment estudiada i planificada. Molts ciutadans pensen que les actuals normes més permissives són una frivolitat electoralista, amb el que havia costat acostumar-nos a anar a 80 a les rondes i no passar de 120 a les autopistes. Anaves  frenat, en quarta,  –ara que els cotxes duen sis marxes– i sí, el nombre d’accidents amb víctimes mortals havia anat disminuint aquests darrers anys. Potser no fèiem necessariament més atenció al volant, ens avorríem, ens impacientàvem, teníem la sensació d’anar molt més a poc, de no arribar mai. Havíem guanyat en seguretat, aquesta sensació que tens quan condueixes pels països nòrdics a velocitat reduïda i sembla com si mai no poguessis tenir un accident, i que si el tinguessis, seria poca cosa. Tothom sap la diferència que hi ha entre anar a 80 o anar a 100. A 100 arribes abans, però quan abans? Si fas una mitjana de 40 km al dia i vas a 100 km trigues 24 minuts. El mateix reccoregut a 80 km el fas en 30 minuts: Són exactament sis minuts de diferència. Amb prou feines el temps de fumar-se aquesta cigarreta que molts han suprimit.

Què és el que busquem i prioritzem? Les sensacions? La seguretat del trànsit rodat, que inclou els conductors, els acompanyants, els vianants, els motoristes i els ciclistes, ha d’anar molt més enllà de les sensacions que tinguis al volant i de si duus el cinturó de seguretat ben cordat. Probablement calgui treballar els aspectes relacionats amb el coneixement i la presa de consciència del que tenim com a conductors quan seiem al volant. Que què tenim? Tenim la responsabilitat de respectar els altres i de posar tota l’atenció en el que fem i fan els altres quan som al volant, sense contribuir a una sinistralitat innecessària, ruïnosa per a les famílies i la societat, vergonyosament impròpia d’un país que ha de deixar de ser definitivament una república bananera pel que fa als accidents de trànsit. I això es pot aconseguir, individu per individu, posant els cinc sentits quan agafem el cotxe, la moto o qualsevol vehicle, durant tot el trajecte. El nou programa de seguretat vial a les escoles no ha de ser una assignatura més per complir l’expedient. Cal canviar el xip si no volem hipotecar el nostre futur ni les vides dels nostres fills.  Els miracles no existeixen, i si de debò volem reduir el nombre de víctimes i de ferits greus que any rere any esquitxen les vides de tantes i tantes famílies, cal agafar el bou per les banyes. Si els conductors no hi posem la pràctica, el coneixement i la tensió o la concentració necessàries, qualsevol intent o pla de millora serà paper mullat. Si els experts del trànsit no ho tenen prou clar, que li ho preguntin al Guardiola.

Va por ti, Jose, que te gustaba cuidar los detalles pero te quedaste por una de esas carreteras de Dios.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentaris

 • Judit  On 22/02/2011 at 5:47 pm

  Felicitats pel nou blog! Que bé! Si parlem de velocitat… aquí has posat la directa! petons!

 • Tina Vallès  On 22/02/2011 at 5:56 pm

  Ei, et seguiré de prop però deixant la distància reglamentària! Olé, Fredi!

  • Frederic Rovira  On 24/02/2011 at 11:38 am

   Gràcies, Tina, i no pateixis, les normes a vegades estan per saltar-se-les, altrament les cues encara serien més llargues!

 • Neus  On 22/02/2011 at 6:51 pm

  Enhorabona, Fredi! Serà un plaer seguir-te!

 • Carlos  On 23/02/2011 at 10:23 am

  Enhorabona, Frederic! Molt interessant. Despacito y buena letra.

  Una abraçada!

 • Isabel  On 23/02/2011 at 10:24 am

  Bon començament, sí senyor! I la intuïció masculina amb fons vermell m’encanta molt, com diria aquella…

 • Meritxell Barrull  On 23/02/2011 at 11:20 am

  Felicitats per el teu nou blog!!! Molt interessant!!!!

 • Núria R  On 23/02/2011 at 12:25 pm

  L’enhorabona, Fredi! M’agrada molt el títol del bloc! Està molt bé que continuïs prement l’accelerador, sempre en sentit figurat, bien sûr!

 • belén  On 24/02/2011 at 10:55 am

  Fredi!!!!

  Ja el tenim aquí… el blog! Enhorabona, m’ha agradat molt. He llegit el teu article amb una mica de retard, deu ser que no vaig ni a 80, però chapeau per la teva intuïció masculina. Com sempre, tan assenyat!

 • Neus  On 24/02/2011 at 5:37 pm

  Felicitats, t’aniré seguint.
  Em sembla que “amb els cinc sentits” hauriem de començar a fer totes les coses.

 • Marieta  On 01/03/2011 at 6:00 am

  M’encanta!!

 • Alicia  On 01/03/2011 at 9:28 am

  que ben escrit, you are a journalist, i take it?molt bo, i que no es convenient accelera i frenar a l´hora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: